maandag 20 januari 2014

Eiceldonatie bestaat 30 jaar!

Deze maand is het 30 jaar geleden dat Nederlandse kranten schreven over de eerste baby die 'ontstaan is uit een eicel van een andere vrouw'. Het kind werd al geboren in november 1983, maar de doorbraak bij de Australische Monash University werd pas later bekend gemaakt.

De succesvolle zwangerschap bij een 25-jarige vrouw kwam tot stand na terugplaatsing van een gedoneerde eicel die via IVF was bevrucht met het sperma van haar man. Bij voorgaande pogingen met deze procedure kwamen de zwangerschappen voortijdig tot een einde. Hetzelfde team was verantwoordelijk voor de eerste baby die uit een ingevroren embryo werd geboren op 28 maart 1984.

In augustus 1986 verschenen de eerste krantenberichten over een geboorte na eiceldonatie in Nederland. Daarin staat centraal dat de eicel werd afgestaan door de zus van de bevallen vrouw. De medisch-ethische commissie van het Rotterdamse Dijkzigt Ziekenhuis (nu Erasmus MC) had een uitzondering gemaakt op het standpunt dat de voorkeur uitgaat naar een anonieme donor.


Leeuwarder Courant 13 januari 1984, via Delpher